Dikkatliyiz Biz - Dikkat Geliştirme & Psikolojik Danışmalık Merkezi
Dikkatliyiz Biz Dikkat Geliştirme & Psikolojik Danışma Merkezi Whatsapp Hattı
Ankara Şubesi Whatsapp
İstanbul Şubesi Whatsapp
İzmir Şubesi Whatsapp
Sizden Gelenler
 Kapat


Dikkatliyiz Biz
Whatsapp Destek Hatları

Tıklayın, Yazın


Sıkça Sorulan Sorular

Dikkat, düşünceyi belirli bir şey üstünde yoğunlaştırabilme yeteneğidir.

Bireylerin yaşadıkları sorunların ailenin yaşadığı soruna dönüştüğü zamanlarda, bireysel psikolojik danışma hizmetinden farklı olarak ailenin grup dinamiğini önemseyerek incelemekte, aile kurumunu oluşturan bu aile üyeleri ile ortak çalışma hedefinde yol izlemektedir.

Annelerin kafasını karıştıran “Acaba doğru bir şey mi yapıyorum?” diye sorguladıkları en önemli sosyal gelişim adımlarından biri, çocuğunun kreşe başlamasıdır. Aileden ilk ayrılış olan çocuğunuzun kreşe başlaması, onun okul hayatının olumlu gelişmesinde büyük bir adım olacaktır.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, basit, gelip geçici bir yaramazlık veya dikkat dağınıklığı olarak değerlendirilmemelidir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, çocuğun erişkin yaşama hazırlanmasında önemli sorunlara yol açabildiği gibi, çoğunlukla ergenlik ve erişkinliğe kadar devam eden davranış ve dikkat sorunlarına neden olmakta ve olguların yaklaşık üçte birinde başka psikiyatrik bozuklukların eklenmesiyle içinden çıkılması güç durumlara yol açabilmektedir.

Değerlendirme testleri çocuğun-ergenin dil, bilişsel, motor, sosyal, duygusal ve özbakım becerileri gibi alanlar hakkında kısa süre içinde detaylı bilgi edinmenizi sağlar ve gelişimi destekleyici niteliktedir.

• Kaygı ve strese neden olan yaşam koşullarından kaçma
• Kendini bir topluluğa ait hissetme isteği
• Gerçek hayatta doyuma ulaştırılamayan sosyalleşme isteği
• Aileden kaynaklanan sorunlardan kaçma isteği
• Rekabete yatkınlık
• Çekingenlik
• Yalnızlık hissi ve sosyal iletişimine geçerken yaşadığı zorluklar
• Kişinin öz saygıda yetersizlik hissetmesi

Öğrenme ve öğrendiğini aktarma bozukluğudur. Beynin sol yarım küresindeki dil kullanımıyla ilgili bölümlerdeki farklılıktan dolayı okuma, yazma ve telaffuz ederken zorlanmalarıdır.

Hiperaktivite, dikkat eksikliği, huzursuzluk, sabırsızlık, aşırı hareketlilik ve öğrenme güçlüğü olarak tanımlanır. Nedeni tam olarak bilinmese de bilimsel çalışmalar hiperaktivitede genetik, besleyiciliği düşük ve dengesiz beslenme gibi faktörleri işaret eder. Beslenme tedavisi, ilaç ve davranışsal terapi bu sorunu azaltıcı etkiye sahiptir.

Görsel algı bozukluğu, okurken öğrenme güçlüğü olan insanların yaklaşık 5-40’nın görsel bozukluklar veya zorluklar yaşadıkları tahmin edilmektedir.

  • Okurken bulanık görme,
  • Harf veya kelimeyi bulanık ve odak dışı görme,
  • Harflerin yerlerini değiştirme veya harfleri ters okuma
  • Kelimeleri yanlış hecelere ayırma
  • Bir sayfa boyunca satır izleme zorluğu
  • Okurken baş ağrısı
  • Sayfadaki parlamadan/parlak ışıktan rahatsızlık duyma

Bu durumlar, bireylerin yeteneğini etkileyebilir ve okuma faaliyetini sinir bozucu bir eyleme dönüştürebilir. Birçok dislektik kişi beyaz tahta üzerinde ya da bilgisayar ekranında çalışma yapmakta zorlanır, beyaz arka plana duyarlılık okuma faaliyetinin daha da kötüleşmesine sebep olabilir.

Bir çocuk karşıt olma/karşıt gelme bozukluğu belirtileri gösteriyorsa o çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtilerinin de görülme ihtimali yüksek olabilir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda kendilerini durduramama, dürtülerini kontrol edememe, daha çok duygularıyla hareket etme gibi davranışlar gözlenmektedir.

Bu durumda çocuklarda gözlenen inatlaşma, sınırsızlık, karşı gelme davranışları karşıt olma/karşıt gelme bozukluğu gibi görülse de bazen de altında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun yatabileceği unutulmamalıdır.

Bilgi Formu

Soru, görüş ve önerilerinizi bizlere iletebilirsiniz.

Captcha